Заморожування цілої та нарізаної зелені
Заморожувати зелень потрібно так: вимийте пряні трави та зелень в прохолодній воді і розкладіть на рушнику для просушування. Розкладіть підготовлену зелень на полиці в один шар, залиште на 2 години в морозильнику, а потім складіть в поліетиленовий пакет або пластиковий контейнер. Або складіть зелень порціями.
Також можна заморожувати вже нарізану зелень, після просушування, дрібненько поріжте її і насипте в контейнер. Все, зелень на зиму готова.
Заморожування у вигляді крижаних кубиків
Дрібно наріжте кріп, петрушку, селеру або базилік, складіть в формочки для льоду і ретельно утрамбуйте. Налийте зверху трохи води і відправте підготовлену зелень в морозильник. Готові кубики висипте в пакет, а формочки використовуйте повторно. Парочка таких кубиків, вкинута в каструльку взимку, додасть будь-якій страві літній аромат.
Заморожування зелені в олії
Заморожування трав в олії чи у вершковому маслі – відмінний спосіб, щоб трави одразу були готові для зимових рагу, супів, і картопляних страв. Ці страви, як правило, вимагають олії, а ви можете легко дістати трави в олії з морозилки і використати їх як основу для вашої страви.
7 кроків для заморожування трав в олії або у вершковому маслі
- Виберіть тверді та свіжі трави.
- Якщо ви хочете, можете їх дрібно нарізати. Або залишити з гілочками і листям. А можна поєднувати дрібно нарізані та цілі
- Викладіть трави в кубики для льоду близько 2/3.
- Налийте оливкову олію або розтоплене, несолоне вершкове масло на трави.
- Накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в морозильну камеру на ніч.
- Видаліть з форми заморожені кубики і зберігайте в морозильнику, в контейнерах
- Не забудьте позначити кожен контейнер або мішок з типом трави (і масла) всередині!
Що потрібно знати про заморожування зелені
- не використовуйте для заморожування зелені метал і скло;
- не розморожуйте заморожену зелень перед використанням;
- не зберігайте заморожені трави більше року.