Томати
Моя розсада отримує все необхідне і розвивається дуже швидко. Для теплиці насіння висіваю в кінці березня, для відкритого грунту в квітні. Частину насіння сію з пікіруванням, частину в торф’яні таблетки (виграю 7-10днів). Саджаю в ящики, в них коріння довше не зустрічає перешкод і краще розвивається; коли ж розсадити в горщики то, з часом коріння торкається стінок, рослина отримує інформацію про неможливість подальшого розвитку, в результаті програмує низьку врожайність. Тому рослину потрібно пересаджувати в достатньо просторі горщики.
Перці
Перець, на відміну від томатів, нічим особливим не видає своє невдоволення нестачею світла , не витягується, але це негативно впливає на врожайність, тож є потреба у додатковому освітленні. Перець не любить, коли турбують його корінці. Тож насіння я висіваю в маленькі горщечки або касети, а потім перевалюю в більш просторі ємкості.
Існує спосіб – прищіпування перецю над 7-8 листом. Кущ виростає гіллястий за рахунок росту бокових приростів.
Перші бутони, що з’являються на стадії розсади, потрібно видалити, рослина втрачає на них багато сил і з запізненням вступає у масове плодоношення.
Баклажани
У баклажана велике листя та слабенька коренева система, тому він погано переносить пересадки. Краще всього його, як і перець сіяти в окремі горщечки, щоб не проріджувати. Спочатку потрібно проростити насіння, після чого обережно покласти по одній насінині в горщечок та присипати сухою грунтосумішшю шаром 1,5-2 см. прикрити агроволокном та поставити в тепле місце.
За температури 28-30 °С баклажани сходять через тиждень; вище 40°С – насіння може загинути, за умов зниження температури 18 °С – не проросте. При появі петелькі сходів розсаду слід перенести в світле місце.
Можна сіяти сухе насіння в вологий грунт, а потім розпікірувати по стаканчикам або горщикам, коли у розсади буде по два справжніх листочка.