На дворі осінь, врожаї майже зібрані і саме час зайнятися підготовкою грядок до весняних посадок. І в цьому ми переконалися на своєму досвіді. Залишаючи свій город на зиму «не прикритим», тобто після збору урожаю не засіяли сидератами чи не накрили грядки органікою: травою, листям, соломою…То на весні приходилося добре пропотіти з плоскорізом в руках на наших чорноземах. Коли весною приходив час вже щось сіяти, то на «не прикритих» грядках вже з’являлися деякі бур’яни, а земля була твердою. І тоді навіть «Могучником» працювати було тяжко. А на тих грядках де ми залишали органіку, земля була м’якенька і праця плоскорізом була в радість.
Минулої осені ми підготувались зарання, привезли на город два великих тюка соломи і вкрили наші грядки шаром соломи, товщиною 15-20 сантиметрів, перед цим посипавши ці грядки ЕМ-бокашами. І наш город у такому вигляді, лишився на зиму.
А на весні, коли сусідські городи «стояли» ще не виорані бо трактор заїхати не міг. Ми відгортали солому з грядок на проходи і почали розробляти наші перші грядки в цьому сезоні. Також ми побачили, що земля була м’яка, рихла та чорна, майже без решток бур’нів на які ми в осени клали солому. Так що «бокашики» та солома зробили свою роботу…
Правда, були і мишачі нори і забігаючи наперед, скажемо, що якоїсь шкоди нашим посадкам і врожаю ми не побачили. А коли я почав на грядках робити канавки під посів моркви та посадку цибулі, мені вперше було страшно працювати плоскорізом! Тому що черв’яків було стільки…, а земля була така м’яка і жива, що просто захотілося до неї доторкнутися своїми руками. І канавки ми зробили руками і засипали насіння також руками.
Хочемо сказати, що це вперше і нас була така «тяга» робити в городі побільше руками, до торкаючись безпосередньо до землі.
І що важливо відмітити: це був рік найлегших та найприємніших посадок!
Радимо між рядками в грядці після посіву чи посадки також зразу заложити мульчою. Там де ми так зробили, було краще видно сходи в рядку, було набагато менше бур’янів і виполювання та проривання моркви зайняло менше часу. Та й сама грядка мала більш окуратний та естетичний вигляд. Коли сходи попідростали, то ми добре замульчували грядки а солому брали з проходів. Під гарним шаром мульчі, земля залишалася прохолодною та вологою, тоді як на не замульчованій грядці, земля була як «камінь».
І приймаючи до уваги цьогорічну жару, без єдиного поливу, ми отримали добрі врожаї.