Сіра гниль

Сіра гниль (Хвороби капусти) - грибкове захворювання, вражає капусту та інші культури під час зберігання: на різних частинах цих рослин з’являються сірі пухнасті нальоти, які містять велику кількість спор гриба, які переносяться у вологому повітрі на здорові рослини і заражають їх. На уражених тканинах утворюються чорні щільні желвачкі (склероції), які довго зберігаються при низькій температурі і сухому повітрі. Рослина заражається в грунті. Джерела інфекції — грунт і рослинні залишки. Підморожування, пошкодження комахами, висока вологість при зберіганні сприяють поширенню хвороби.

Заходи боротьби.

Чергування культур. Відбір на маточники тільки здорових рослин. На качанах залишають два-три криючих зелених листа, так як капуста, зачищена до білих листів, заражається сильніше.Очищення і дезінфекція сховищ препаратом «Фітоспорин-зберігання» або «Фітодоктор», обробка качанів цими препаратами перед закладкою на зберігання. Боротьба з механічними пошкодженнями овочів при збиранні, закладці на зберігання. Зберігати капусту при температурі, близької до нульової. Систематично очищати качани від уражених листків, і знов обробляти їх «Фітоспорином-зберігання» або «Фітодоктором».