Шийкова гниль цибулі.

Шийкова гниль цибулі. (Хвороби цибулі)Грибкове захворювання. Вражає ріпку та сівок. Виявляється головним чином у період зберігання. Вражається цибуля ще в полі. Захворювання розвивається тільки на ослаблених рослинах. У період старіння і ослаблення тургору листків паразит проникає в рослину через шийку цибулини і викликає її загнивання (звідси назва хвороби). Спочатку гниль розвивається дуже повільно і в період збирання не виявляється. Надалі верхня частина цибулини розм’якшується, вдавлюється. Хвора цибулина на розрізі має вигляд печеної. Тканина буріє, під криючими і між соковитими м’ясистими лусками утворюється сірий пухнастий наліт, що складається із спороношення гриба. Тут же утворюються невеликі чорні пласкі склероції, що мають вигляд суцільної скориночки. Такі цибулини при зберіганні через 1-2 місяці повністю згнивають і заражають здорові. У цьому випадку гниль починається з боків або із донця цибулини. Особливо сильно вражаються погано визрілі цибулини. Джерелом інфекції служать, головним чином, посадковий матеріал, а також заражені рештки, що зберігаються на грядах. Розвиток захворювання і його поширення посилюються при прохолодній вологій погоді. Якщо дозрівання і прибирання цибулин проходять при сухій сонячній погоді, то зараження цибулин буває мінімальним. На  суглинних грунтах цибуля вражається сильніше, ніж на легких супіщаних.

Заходи боротьби.

Посів і посадка цибулі в ранні терміни обробленим посадковим матеріалом (обробити цибулини перед посадкою у розчині Мікосану-Н на декілька секунд). Внесення натуральних азотних добрив в початковий період (Гуміпас, Біогумус), а калійних — у другій половині вегетації (Альга-600, Альга плюс Калій). Збирання цибулі після повного пожовтіння листя. Після прибирання в сонячну погоду цибулю просушують на відкритому місці, у вологу погоду — спочатку під навісом, а потім протягом 7-10 днів у приміщенні при температурі 20-35 ° С. Після просушування цибулини обрізають, залишаючи шийку завдовжки 5 см. Зберігають цибулю в сухому, добре провітрюваному приміщенні при температурі 3-5°С, а цибулю-сівок — 14-18°С.