Про тонкощі вирощування томатів, перців, баклажанів.

Томати

    Моя розсада отримує все необхідне і розвивається дуже швидко. Для теплиці насіння висіваю в кінці березня, для відкритого грунту в квітні. Частину насіння сію з пікіруванням, частину в торф’яні  таблетки (виграю 7-10днів). Саджаю в ящики, в них коріння довше не зустрічає перешкод і краще розвивається; коли ж  розсадити в горщики то, з часом коріння торкається стінок, рослина отримує інформацію про неможливість подальшого розвитку, в результаті програмує низьку врожайність. Тому рослину потрібно пересаджувати в достатньо просторі горщики.

Перці

     Перець, на відміну від томатів, нічим особливим не видає своє невдоволення нестачею світла , не витягується, але це  негативно  впливає на врожайність, тож є потреба у додатковому освітленні. Перець не любить, коли турбують його корінці.  Тож насіння я висіваю в маленькі горщечки або касети, а потім перевалюю в більш просторі ємкості.

Існує  спосіб – прищіпування  перецю  над 7-8 листом. Кущ виростає гіллястий за рахунок росту бокових приростів.

    Перші бутонищо з’являються на стадії розсади, потрібно видалити, рослина втрачає на них багато сил і з запізненням вступає у масове плодоношення.

 Баклажани

     У баклажана велике листя та слабенька коренева система, тому він погано переносить пересадки. Краще всього його, як і перець сіяти в окремі  горщечки, щоб не проріджувати. Спочатку потрібно проростити насіння, після чого обережно покласти по одній насінині в горщечок та присипати сухою  грунтосумішшю шаром 1,5-2 см. прикрити агроволокном та поставити в тепле місце.

     За температури  28-30 °С  баклажани сходять через тиждень;  вище 40°С — насіння може загинути, за  умов  зниження температури 18 °С — не проросте. При появі петелькі сходів розсаду слід перенести в світле місце.

     Можна сіяти сухе насіння в вологий грунт, а потім розпікірувати по стаканчикам або горщикам, коли у розсади буде по два справжніх листочка.