Парша

Парша - грибкове захворювання. Особливо поширена і шкідлива чорна парша, яка вражає бульби картоплі та їх проростки в сховищах та коріння. Перші ознаки хвороби спостерігаються при сходах картоплі у вигляді нерівномірних і ослаблених пагонів, які відстають у розвитку. Деякі з них гинуть до виходу з ґрунту. Якщо при цьому відкопати бульбу, то на ній можна побачити, що частина паростків вкрита плямами різної величини, пофарбованими у темно-коричневий колір. Окремі паростки гинуть. Хворі рослини спочатку мають скручену верхівку, потім листя набувають жовто-червоного забарвлення, в’яне. На поверхні бульб з’являються чорні нарости різної форми і розміру, які легко вискоблювати. До весни вони перетворюються в ранки. Хвороба сильніше розвивається на важких, кислих заплилих ґрунтах, де утворюється кірка.

Заходи боротьби.

 Велике значення мають світлове пророщування та загартовування бульб. Обов’язкове розкислювання ґрунту доломитовим борошном та борошном яєчної шкарлупи. Перед висадкою картоплі та після викопування обробити бульби Фітодоктором або Фітоспорином. Весняна та осіння обробка ґрунту Ем-препаратом Байкал (1 стакан 10 л води) для знезараження та оздоровлення ґрунту.