Макроспоріоз

Макроспоріоз (Хвороби томата)вражає томати та картоплю, проявляється з моменту їх зростання в захищеному ґрунті.

На уражених листках з’являються великі округлі коричневі плями з концентричними колами, кількість яких поступово збільшується, і вони зливаються, потім листя відмирає. На плодах спостерігається утворення округлих вдавлених дуже темних плям з чорним оксамитовим нальотом. Рослини, уражені макроспоріоз, відстають у розвитку, внаслідок чого у них знижується урожай і погіршується якість плодів.

Хвороба розвивається переважно при температурі 25-30 ° С. Гриб зберігається в ґрунті на рослинних рештках, а також на насінні.

Заходи боротьби.

Весняна та осіння обробка грунту Ем-препаратом Байкал (1 стакан 10 л води) для знезараження та оздоровлення ґрунту. Чергування культур на ділянці. Внесення  біологічних калійних добрив (Альга+Калій). При появі перших ознак захворювання обробка рослин  сумішшю препаратів Планриз, Триходермін, Пентафаг (по 100 мл на 10 л води). Обприскування проводять 3-4 рази з інтервалом 8-9 днів.