Кіла

  Кіла (Хвороби капусти)- грибкове захворювання, що вражає кореневу систему капусти, ріпи, редиски, редьки та зрідка — брукви. Проявляється на коренях у вигляді наростів і здуття, розміром від великої головки шпильки на розсаді до яблука у дорослих рослин. Уражена килою розсада майже не відрізняється за зовнішнім виглядом від здорової. Заражаються рослини на початку свого розвитку. Джерело зараження — грунт, де спори гриба зберігаються 5 — 6 років. Сильніше хвороба розвивається на кислих важких глинистих грунтах.

Заходи боротьби.

 Щоб уникнути захворювання, необхідно капусту висаджувати на колишнє місце не раніше ніж через 4-5 років і щороку підбирати для неї нові ділянки. Важливий також підбір сортів, стійких до кили. У парники та на город бажано вносити борошно яєчної шкарлупи або доломітове борошно для розкислення грунту. Весняна та осіння обробка грунту Ем-препаратом Байкал (1 стакан 10 л води) для знезараження та оздоровлення грунту. Хворі рослини викопують і знищують. При вирощуванні капусту обовязково обприскувати препаратом «Планриз» (який дуже гарно допомогає від всіх гнилей) із прилипачем «Ліпосам» кожні 3-4 тижні та підживлювати препаратами на основі біогумусу «Гумі», «Ріверм» або «Біовіт».

На ділянці знищують бур’яни родини капустяних, видаляють кочериги.