Здавалося б, чим може здивувати звичайний кабачок? Всі плоди більш-менш однакові, трохи темніші – трохи світліші, кругліші – довші… і все! Однак є такі овочі, які тільки зовні «прикидаються» справжніми кабачками, а зсередини нагадують усім відомі макаронні вироби.

Людство їсть кабачки майже 5 тисяч років. Батьківщиною культури вважається Мексика. В Європу вона потрапила лише в 15 столітті, ну а на простори СНД перекочувала тільки в 19 столітті. З тих пір селекціонери працюють над поліпшенням якостей плодів, отримують абсолютно круглі і дуже довгі сорти, білі і майже чорні.

Черговим дивом стала група кабачків спагеті з декількох сортів. У них є один цікавий нюанс: м’якоть стиглих овочів після термічної обробки розпадається на волокна, завдяки чому вони і отримали свою назву. Зрозуміло, смак у нього самий кабачковий, тому не спирайтеся на відгуки типу «смачно – не смачно», садіть культуру і робіть власні висновки! До речі, недостиглі плоди такої особливості позбавлені, їх використовують як звичайні сорти.

Особливості кабачків спагеті та основні сорти

Кабачок спагеті буває декількох сортів. Їх відрізняє:

  1. Багатий вітамінний склад. Вживання плодів регулює кровотворення і кількість шкідливого холестерину, має сечогінну дію, кабачки корисні при цукровому діабеті.
  2. Незвичайний зовнішній вигляд: всі сорти трохи схожі на довгастий гарбуз і при дозріванні забарвлюються в різні відтінки жовтого.
  3. Невимогливість у догляді.
  4. Довгі батоги.
  5. Тверда шкірка, а за рахунок цього – тривале зберігання.

Найсмачніші сорти кабачків спагеті:

  • Равіоло – середньостиглий сорт. Плоди-циліндри в технічній стадії – білі, при повному дозріванні жовтіють. М’якуш кремово-помаранчевий.
  • Порційний F1 – гібрид, дозріває за 85 днів. Плоди овальні, жовто-оранжеві, масою 800 г. М’якоть волокниста, насичено-жовта.

Основні правила вирощування кабачків спагеті

Основные правила выращивания кабачков спагеттиКультура не вимагає особливих «танців з бубном» навколо себе. Вирощується, як правило, з насіння, хоча якщо є бажання, їх можна проростити і до розсади.

Перед посадкою замочіть насіння на 3-4 дні, щоб вони проклюнулися. Для цього викладіть посадковий матеріал на ватний диск або марлю і щодня його зволожуйте, але не допускайте, щоб насіння плавало у воді.

У відкритий ґрунт насіння висівають, коли ґрунт прогріється до +15°С, зазвичай такої температури він досягає до кінця травня. Для здобуття більш ранього врожаю можна посіяти насіння у теплицю.

Вибір місця

Кабачки люблять простір. Висаджуйте їх на відкриті сонячні грядки, але з захистом від протягів (наприклад, можна посадити «стіну» з кукурудзи). Землю заздалегідь перекопайте і розрихліть, додайте перегній або компост з розрахунку 6-8 кг/м². Краще, щоб у ґрунту був легкий механічний склад – в глині і на забитому ґрунті кабачки вирощувати досить проблематично, землю бажано полегшити за допомогою піску.

Посів насіння кабачка спагеті

Посев семян кабачка спагеттиСухе проросле насіння заглиблюють в добре политу землю на 2-6 см. В легких ґрунтах – глибше, у важких – мілкіше. Через довгі батоги для кожного куща потрібно не менше 0,7-1 м до сусідньої рослини. Щоб культури не розповзлися по всьому городу, ріст пагонів зупиніть прищипуванням над 4-5 листочком.

Вирощування кабачка спагеті

Поливи проводьте регулярно, раз на 7-10 днів, але без перезволоження, інакше зав’язь опаде. Під час дозрівання плодів зменшити обсяги вологи вдвічі, так овочі не будуть водянистими.

Підгодовуйте кабачки не менше 2 разів на сезон. Першу підгодівлю робіть при появі молодої порослі. Для цього підійде органіка, яка перед вживанням має перебродити 4-6 днів:

  • розчин коров’яку в пропорції 1:10;
  • або розчин куряка в пропорції 1:20.

Під кожен кущ виливайте по 1 л.Друга підгодівля потрібна до початку зав’язування плодів.

Підгортайте кущі 2-3 рази за теплий період. Перший раз після появи 4-5 листків, потім через місяць і ще через місяць.

Якщо ви хочете отримати м’якоть спагеті, збирайте тільки повністю зрілі кабачки жовтого кольору.

Кабачок спагеті: рецепти приготування

Кабачок спагеті з грибами і тертим сиром

Інгредієнти:Кабачок спагетти с грибами и тертым сыром

  • кабачок 1 шт.;
  • гриби (печериці) 225 г;
  • цибуля-ріпка – 0,5 шт.;
  • томати 2 шт.;
  • часник 2 зубці;
  • італійські трави 1,5 ч. л.;
  • масло вершкове 2 ст. л.;
  • масло рослинне 1 ст. л.;
  • сир твердий 200 г.

Приготування:

Кабачок спагетти с грибами и тертым сыромРозігрійте духовку до 180°С. Кабачок вимийте, розріжте вздовж на 2 частини і вийміть насіння. Деко вистеліть фольгою, змастіть маслом і покладіть на нього кабачок, розрізом вниз. Через 1 годину дістаньте плід і дайте йому охолонути. Виделкою відокремте волокна – вони зіграють роль макаронів у страві.

Гриби почистіть, поріжте на четвертинки. Цибулю наріжте півкільцями, часник дрібно порубайте або натріть на тертці. У сковорідку покладіть масло (обидва види), обсмажте підготовлені овочі зі спеціями і сіллю до напівготовності.

Помідори поріжте кубиками і викладіть в сковороду до овочів, протушкуйте до випаровування вологи. Додайте кабачок, перемішайте.

Блюдо гарячим розкладіть на тарілки, присипте сиром.

Запіканка

Інгредієнти:Запеканка

  • спагеті-кабачок 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля-ріпка – 1 шт.;
  • шинка 300-400 г;
  • яйце 1 шт.;
  • молоко 100 мл;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія 1 ст. л.

Приготування:

ЗапеканкаКабачок помийте і цілим покладіть в каструлю, налийте води і поставте варитися на 20-30 хвилин. Потім дістаньте плід і остудіть. Розріжте навпіл, вийміть насіння, а м’якоть відокремте виделкою.

Цибулю наріжте півкільцями, а моркву натріть на грубій тертці. У добре розігріту на сковороді олію покладіть цибулю з морквою, обсмажуйте 5 хвилин.

Шинку поріжте кубиками і додайте до цибулі з морквою, готуйте ще 5 хвилин. Додайте кабачок, сіль, перець і добре перемішайте. Масу викладіть у змащену форму для випікання.

Молоко з’єднайте з яйцем і сіллю, полийте цією сумішшю м’ясо-овочеву масу. Поставте в нагріту духовку, випікайте до появи рум’яної скоринки.

 «Спагеті» з солоною бринзою

Інгредієнти:«Спагетти» с соленой брынзой

  • кабачок 1 шт.;
  • цибуля-ріпка – 1 шт.;
  • часник 1 зубець;
  • томати 3 шт.;
  • бринза 120 г;
  • маслини – 100 г;
  • олія оливкова 2 ст. л.;
  • подрібнений базилік 2 ст. л.

Приготування:

Зваріть або запечіть спагеті-кабачок, як розказано вище і вийміть «локшину».

На сковорідку налийте олію і посмажте в ній до м’якості дрібно нарізану цибулю, додайте до неї подрібнений часник і обсмажте ще 3 хвилини.

Помідори поріжте кубиками і покладіть в сковороду до цибулі і часнику, обсмажуйте до випаровування більшої частини соку.

Маслини наріжте кружечками, бринзу – кубиками, змішайте все з базиліком, вмістом сковороди і кабачком.

Тепер ви знаєте, як виростити і приготувати кабачок спагеті, вдалих посадок вам і смачних страв!

 

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Корзина пуста. Корзина пуста.




0