Фітофтороз

Фітофтороз (Хвороби томата) - грибкове захворювання. Вражає переважно плоди, а в окремі роки — також листя і стебла, на яких з’являються коричневі плями, нерідко займають всю поверхню листа. Характерні симптоми — блідо-зелене забарвлення навколо плями, а на нижній стороні листа – ніжний білий пліснявий наліт. Черешки, листя і стебла вкриваються рідкими або суцільними темно-коричневими смугами. У суху погоду уражені тканини засихають, а у вологу — гниють. На плодах з’являються розпливчасті бурі підшкірні плями, вони збільшуються, охоплюючи весь плід, який поступово розм’якшується. У вологих умовах на ньому з’являється білий наліт. Сильніше, проявляється хвороба в період утворення і дозрівання плодів. У результаті різко знижуються їх урожай і якість.

Помірна температура з похолоданнями в нічні години, надмірна вологість повітря, роса, тумани, загущені посадки сприяють поширенню хвороби.

Збудник зимує на рослинних рештках картоплі і томатів.

Заходи боротьби.

 Дотримання плодозміни. Ізоляція посівів томату від картоплі. Прибирання і знищення рослинних залишків і хворих плодів. Весняна та осіння обробка грунту Ем-препаратом Байкал (1 стакан 10 л води) для знезараження та оздоровлення грунту.

Обовязкове мульчування грунту навколо рослин. Передпосівна обробка насіння  «Мікосаном-Н» протягом 3 сек.

Підживлення розсади калійними добривами «Альга-600». Ефективно обприскування томата в період зав’язування плодів  баковою сумішшю біопрепаратів «Планриз», «Триходермін» та «Пентафаг» через кожні два тижні. Чергування обприскування рослин Ем-препаратами (лактобактерії, що входять у їх склад, дуже гарно «справляються» зі спорами грибкового захворювання), «Рівермом» та імуномодулюючими препаратами «Рібав», або «Нв-101».   Обробка грунту препаратом «Фітоспорин-М», а лунки перед висадкою розсади обприскати біопрепаратом «Триходермін». В особливо тяжких випадках, коли хворобу не вдається зупинити – обприскуємо томати препаратом «Фітодоктор», який здатний «лікувати» рослини вже уражені фітофторою. Першу обробку проводять в період вирощування розсади, другу — перед висадкою її у грунт, третю — через 2 тижні після висадки. І так кожні два тижні.