Чорна гниль

Чорна гниль (Хвороби моркви, петрушки, кропу, селери, кмину, пастернаку.) - грибкове захворювання. Вражає моркву, петрушку, селеру, пастернак. Проявляється на сходах у вигляді чорної ніжки, а на коренеплодах при зберіганні — у вигляді чорної гнилі. Листя уражених рослин покриваються плямами різної форми, які спочатку жовтіють, а потім буріють, чорніють і засихають. Уражені коренеплоди сім’яників в’януть. Травмування коренеплодів моркви та інших селерових культур при збиранні сприяє поширенню захворювання.

Заходи боротьби.   Проріджування посівів. Видалення рослинних залишків. Дотримання чергування культур. Знезаражування насіння у розчині «Мікосану-Н» на 2-3 сек. Систематична і своєчасна боротьба з шкідниками — переносниками захворювання препаратами «Актофіт» плюс «Бітоксибациллін» або «Лепідоцид». Профілактична обробка вегетуючих рослин біопрепаратами «Планриз», «Триходермін» та «Пентафаг» через кожні три тижні. Обробка сховищ та коренеплодів перед закладкою на зберігання препаратами «Фітоспорин-зберігання» або «Фітодоктором». Весняна та осіння обробка грунту Ем-препаратом Байкал (1 стакан 10 л води) для знезараження та оздоровлення грунту